DOI: 10.52150/2522-9117-2024-38-39-58
Крячко Геннадій Юрійович, к.т.н., доцент, доцент, Дніпровський державний технічний університет, вул. Дніпробудівська, 2, м. Кам’янське, 51918, Україна. ORCID: 0000-0002-8773-508X
Сігарьов Євген Миколайович, д.т.н., проф., зав. кафедри, Дніпровський державний технічний університет, вул. Дніпробудівська, 2, м. Кам’янське, 51918, Україна. ORCID 0000-0002-8229-7877. E-mail: en_sigarev@ua.fm
ГАЗОДУТТЬОВИЙ РЕЖИМ ЗАДУВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ ДОМЕННИХ ПЕЧЕЙ
Анотація. Метою роботи є узагальнення досвіду варіювання газодуттьових параметрів в задувальних періодах доменних печей і розробка рекомендацій для подальшого удосконалення газодинамічного режиму задування. Систематизовано дані про зміну газодуттьового режиму задувальних періодів доменних печей різного об’єму у відмінних сировинно-експлуатаційних умовах. Встановлено, що при меншому темпі нарощування витрати дуття в задувальному періоді вища температура дуття в ньому сприяє ускладненню газодинаміки доменного процесу, про що свідчать одночасні зростання тиску дуття, перепаду тисків і тиску газу на колошнику, як компенсатора цих ускладнень. Запропоновано в межах добового задувального періоду з виходом на кінцеву витрату дуття до 1,0 Vд/Vкор·хв в другому напівперіоді задування збільшувати кількість разових добавок дуття зі зменшенням їх розміру до меж реального застосування. Обґрунтовано надання переваг збільшенню витрати дуття перед збільшенням його температури в задувальному періоді, оскільки обидва параметри справляють конкурентний вплив на газодинаміку доменного процесу при суттєво різному впливі на структуризацію стовпа шихти. Доведено, що поширена рекомендація задувати піч на всіх фурмах робочого діаметру не відповідає технології ведення задувального періоду зважаючи на низьку загальну початкову витрату дуття для створення активних фурменних вогнищ. Залучення запропонованих рекомендацій в практику пуску доменних печей дасть змогу вийти на заплановані параметри газодинамічного режиму в короткий термін задувального періоду.
Ключові слова: газодуттьові параметри, задувальний період, доменна піч, темп нарощування, витрати дуття, рекомендації, технологія задування.
DOI: https://doi.org/10.52150/2522-9117-2024-38-39-58
Посилання для цитування: Крячко Г. Ю., Сігарьов Є. М. Газодуттьовий режим задування доменних печей // Фундаментальні та прикладні проблеми чорної металургії. 2024. Вип. 38. С. 39-58. https://doi.org/10.52150/2522-9117-2024-38-39-58
Перелік посилань
1. Successful blow-in of Essar Steel Algoma’s blast furnace 7 / L. Jones, D. Vanmarrum, J. Tuomi et. al. Technical contribution to the 3th International Meeting on Ironmaking. September 22-26, 2008, Sao Luis City – Maranhao State – Brazil. P. 1357-1368.
2. Научно-технические решения по обеспечению безопасной работы доменных печей в стационарных и переходных режимах / В. И. Большаков, Н. М. Можаренко, Л. Г. Тубольцев, Г. Н. Голубых. Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии. Вып. 17. 2008. С. 283-300.
3. Технологическое обоснование рациональных приемов задувки доменных печей большого и среднего объемов / В. И. Большаков, Н. М. Можаренко, Н. Г. Иванча и др. Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии. Вып. 20. 2009. С. 3-10.
4. Основные положения задувок доменных печей после остановок различной продолжительности / А. М. Кузнецов, А. Г. Коваленко, А. В. Зубенко и др. Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии. Вып. 30. 2015. С. 90-109.
5. Замедленная раздувка доменной печи после ремонта второго разряда / Г. Ю. Крячко, П. А. Васюченко, Л. А. Сафина. Зб. наук. праць Дніпродзержинського державного технічного університету (технічні науки). Дніпродзержинськ: ДДТУ. 2005. С. 17-22.
6. Ефименко Г. Г., Гиммельфарб А. А., Левченко В. Е. Металлургия чугуна. К. : Вища школа. Головне вид-во, 1988. 351 с.
